Huh, nyt on jo 6 päivää takana Dukan-dieettiä. Hieman ehkä alkaa jo tympimään, mutta toisaalta kaikkeen tottuu. Jos Dukan on sinulle vielä tuntematon, niin voit vilkaista täältä sen perusohjeet. Lyhykäisyydessään se menee näin:

  1. Hyökkäysvaihe: 1-10 päivää vain proteiinia, eli toisin sanoen vain lihaa, kananmunia ja rasvattomia maitotuotteita. Itse olen syönyt lähinnä kanaa, naudan jauhelihaa, raejuustoa, rahkaa, rasvatonta maitoa, rasvatonta jogurttia ja kananmunia. Dukan ei kuitenkaan ole karppaamista, kuten pian tulet huomaamaan. Joka päivä kuuluu syödä myös kauraleseitä. Itse olen sekoittanut ne jogurtin tai rahkan joukkoon. Niin, ja liikkuakin pitää.

    Vinkki: Jos tavallinen, rasvaton maitorahka tuntuu tylsältä, laita siihen vähän kevyttä tai sokeritonta tiivistemehua.
     
  2. Pudotus: Dukan-ruokavalio jatkuu, mutta mukaan tulee myös vihanneksia - kylläkin vain joka toinen päivä. Tätä odotan nyt jo innolla! Tässä vaiheessa painon on siis tarkoitus pudota eniten. Liikuntaa ja kauraleseitä edelleen päivittäin. Vaihe kestää niin kauan kuin haluaa: riippuu siis omista tavoitteista.
     
  3. Tasausvaihe: Tämän takia tässä on edes lievästi järkeä - tasausvaiheessa aletaan totuttautumaan vanhaan ruokavalioon, pikkuhiljaa. Mukaan tulee siis vaivihkaa takaisin leipää, pastaa ja muuta sellaista. Tämän vaiheen pituus riippuu pudotusvaiheen tuloksista. Jää siis nähtäväksi, kuinka pitkä itselle tästä tulee.
     
  4. Ylläpito: Niin, Dukan ei lopu koskaan. Kerran viikossa on pidettävä Dukan päivä - muutoin saa syödä normaalisti. Ja normaalilla ei suinkaan tarkoiteta hampurilaisia ja pitsaa jokapäiväiseksi leiväksi.

Tässä vaiheessa voisin hieman perustella, miksi valitsin juuri Dukanin - mutta esittelen myös sen haittapuolia.

Hyvää: Dieetti ei ole karppaamista, tai mitään älytöntä paastoamista. Siinä on selkeät vaiheet, jotka etenevät ja jokainen voi sovittaa sen itselleen parhaalla tavalla. Tietysti tuloksia näkee vain, kun oppii luopumaan ja muuttamaan elintapojaan. Tärkeintä itselleni on se, mitä Dukan tekee korvien välissä eikä niinkään jenkkakahvoissa. Kun käy läpi nuo vaiheet, oppii varmasti valitsemaan tarkemmin sen, mitä suuhunsa pistää. Tajuaa, ettei ole ruuan armoilla - hyvää oloa voi hakea muualtakin kuin karkkipussin pohjalta.

Huonoa: Ympäristövaikutus on karmaiseva. Pelkkää lihaa ja eläinperäisiä tuotteita popsimalla edistää nimittäin ilmastonmuutosta ja muita ympäristötuhoja. Ei lainkaan hyvä. Tämä on merkittävä syy, miksi harkitsin vakavasti, ennen kuin aloitin Dukanin. Koen kuitenkin, että muut elintapani tällä hetkellä kompensoivat tilannetta hieman: en käytä autoa, asun kimppa-asunnossa, pesen pyykit pesupähkinöillä ja niin edelleen. Aion myös korvata syömääni lihaa kasviksilla, kunhan saan dieetin loppuun. Eli kun ylläpito alkaa, olen 6 päivää täysin kasvisruokainen ja yhden päivän Dukanilla.

Ei tällä kertaa muuta. Hyökkäysvaiheessa kehosta poistuu paljon nesteitä, joten 3,7% painonpudotusta lienee turha ilakoida. Mutta pikkuhiljaa!